Петиция за спиране на цех за пластмаса в Дупнишко

Сподели във Facebook

Депозират протестна подписка за спиране на предприятие за топене на пластмаса.

Срещу частния цех за преработка на пластмасови гранули са се подписали стотици жители в Дупнишко. Инциатори са хората в село Яхиново, които вече имат подкрепата на местни общинари, общественици и представители на партийни централи.

Първите подписи бяха положени на събранието. В състава на комитета влязоха съпругата на отец Георги Паликарски Димитрина, съветникът Вергил Кацов, Катя Захаринова, Георги Захаринов.

Очаква се становището на екологичното министерство на РИОСВ, Басейнова дирекция-Благоевград и други институции в Кюстендилско.

Както вече информирахме предприятието ще се разгъне на площ от 4300 квадратни метра. Главно ще се работят пластмасови опаковки, които ще се превръщат в пластмасови мленки-гранули. Ще има машина за раздробяване, вана за изпиране на пластмасата и машина за гранулат. Машините ще са с капацитет от 250 до 500 килограма на час, а гранулите ще се пакетират в чували и ще се съхраняват в склада към цеха. Инвеститорите, които от години развиват сходен бизнес в Италия- семейство Божкови, обещават разкриване на 10 работни места в Янихово.

Теренът е в в близост до къщите на хората, до детска градина и на километър от фармацевтичния завод "Актавис".

"Мястото, където искат да се изгради предприятието, е земеделска земя, почвата на този терен е високо пропусклива, това е речен нанос близо до река Джерман. Застрашена е и река Струма. При раздробяването на отпадъчната пластмаса ще се отделят големи количества изпарения и токсични газове -  хлороводород, стирен, фенол, бутадиен, формалдехид, акролеин, ацетон, алкани, алкени, алдехиди", коментираха опасенията си от Инциативния комитет.

Преди дни в Яхиново проведоха протест. Жителите ясно заявиха, че няма да допуснат да се замърси най-голямото и китно село в Дупнишко. Подкрепя ги и кметът Софка Скоклева.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано