Петокласниците ще прекарват в училище 51 часа повече

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Въпреки апела на директори и учители Образователното министерство не се съобрази с учениците в пети, шести и седми клас.

Одобрено е увеличаването на часовете по някои предмети в прогимназия. Предстои несменяемият министър Николай Денков да обнародва решението в Държавен вестник. Поправките предвиждат увеличаване с половин час седмично на часовете по български и литература в 5 и 6 клас, по математика - в 5, 6, и 7 клас, и по география - в 5 клас, съобщават от МОН.

Седмичното натоварване за петокласниците нараства с 51 часа повече годишно, на шестокласниците - с 36 часа повече, а на седмокласниците - с 18 часа.

Продължителността на часовете пък се намалява от 45 на 40 минути.

Припомняме, директорите не одобряваха въпросната промяна. Според тях тя ще доведе до всекидневна 7-часова натовареност на учениците от 5-7 клас, което не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели.

При толкова дълъг учебен ден децата от прогимназията ще завършват деня в 19.10 часа, ако учат втора смяна, освен това не е подходящо въвеждането на повече часове, без да има направена съпътстваща редакция на учебното съдържание, аргументираха се те. От МОН обаче смятат, че няма основание да се говори за повишаване на престоя на учениците в училище.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано