Петрич издейства 18,5 милиона лева за по-чиста вода

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Отпускат на Петрич 18 594 000 лева за две пречиствателни станции. Те ще са в града и в село Първомай. Кметът Димитър Бръчков благодари на депутатите Георги Динев и Стоян Божинов.

Капацитетът на възловото за Петрич съоръжение е 38 890 еквиваленти жители. След одобрението за финансиране на стойност малко над 15,770 млн. лв. се предвижда изграждането на пречиствателната станция, довеждаща инфраструктура, пътна връзка, външен водопровод, довеждащ колектор и електрозахранване, механично и биологично стъпало за пречистване на отпадни води.

За втория одобрен проект - изграждане на пречиствателна станция за отпадни води на село Първомай, е заложено довършване на канализационната мрежа на селото, изграждане на пречиствателна станция, изграждане на довеждащ колектор, отвеждащ колектор за заустване и водопровод. За село Първомай се тръгва от първи етап – довършване на канализацията. Финансирането е на стойност – малко над 1 894 000 лв.

До момента водите на трансграничните реки Струма и Струмешница се заустват без пречистване. С изграждането на пречиствателните съоръжения ще се подобри състоянието на речната вода, което ще рефлектира положително и върху почвата. Освен това ще се подобри състоянието на р. Струма в съответствие с изискванията на Европейския съюз – директива за пречистване на водите. Не на последно място – наличието на пречиствателна станция за отпадни води отваря вратата на Петрич за кандидатстване и със следващ стратегически проект – пречиствателна станция за питейната вода.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано