Петрич празнува

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Петрич празнува 112 години свобода от турско робство. Ученици и възрастни се вкючват в патриотични тържествата днес. Денят започна с литургия и поклон пред героите Никола Парапанов, Мита Агликин, Иван Смоларски, Панайот Карамфилович, Дончо Златков и други. 129 души от Петрич и околията са участвали в  редовете на Опълчението през 1912 година, припомниха от Историческия музей в града.

Капитан Никола Парапанов, освободителят на Петрич, в началото сформирал своята чета само от 12 души, но много скоро нейният брой е нарастнал и достигнал до 93-ма четници. С изключително хладнокръвие и храброст четата е провела бойните си акции.

На 27 октомври 1912 година турската администрация и част от турското население са напуснали Петрич. На следващия ден - 28 октомври, четата на капитан Никола Парапанов заедно с многобройна милиция са обявили града за свободен. Едновременно с него в Петрич пристигнала и местната чета на войводата Мита Агликин, тържествено посрещнати от петричани.

Веднага е било формирано местно българско управление с кмет Михо Попов и помощник-кметове Януш Стойчев и Зия бей. За военен комендант е обявен капитан Никола Парапанов, който успява да защити града до идването на редовна българска армия. На 3 ноември 1912 година петричкото гражданство радушно посреща първите български военни части, които влизат в града.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано