Петричани гневни за изсечени безценни гори

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Сече се поголовно в защитени местности в Петричко. Унищожени са безценни гори с космат дъб. Над 2000 кубика са извозени с 400 камиона от месец март до момента. Част от дървесните видове са заличени под формата на санитарна сеч, разрешена от Община-Петрич.

"Докато едни усвояват служебната власт, а други се готвят за избори, трети изсичат на голо десетки декари безценни гори от космат дъб между град Петрич и село Дрангово", алармира бившият депутат и горски специалист Александър Дунчев.

"С помощта на местни будни хора, днес изискахме от МОСВ и Агенцията по горите веднага да отменят незаконното разрешение на кмета Димитър Бръчков за гола сеч на тези млади гори, възстановили се от сечи и пожари през годините върху приватизираните наскоро общински мери. Те не само ни пазят от безводието, което настъпва с климатичните промени, но са застрашен тип горско местообитание, вписано в Червена книга и местната Натура 2000-зона "Рупите-Струмешница", подчерта Дунчев.

"Докато цял свят гори, Европа е в безпрецедентна суша, а тук в Петрич-Калифорния, както е по-известен, в един от най-горещите райони на България, където климатичните модели на БАН показват най-големи рискове за хората и природата от глобалното затопляне, ЕДИН кмет и КУП безхаберни контролни институции оставят някаква фирмичка след поредната приватизационна схема и заради едни евро-субсидии и фотоволтаици да изсече на голо най-ценното, което ни е останало в България - гората. Просто е - бруталната корупция в държавата, която ни задушава, която е навсякъде, която не успяхме да спрем с Промяната, но която няма да оставим да унищожи природата и бъдещето ни", гневи се Александър Дунчев.

Той показа документ, разрешаващ сеч в района. Парафиран е от Община - Петрич, в лицето на чиновника Ивайло Попов, наричан от местните Масата.

Искането е постъпило от дружеството "Агро Мениджмънт България", а Попов на секундата издал разрешението. Под публикацията на Дунчев в социалната мрежа се публикуват множество коментари от петричани. Те даже споменават, че Масата е основен кадровик в горите, заплашвал директорите на стопанства. Тъстът му участвал в схеми за трафик на дърва.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано