Пуснаха патици и рибки в реките Струма, Бистрица и Места

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Ловното дружество в Благоевград разсели 2500 патици във водите на Струма и поречието на Бистрица. Те са полудиви от вида зеленоглави.

В началото се хранят с помощта на специално пригодени платформи, на които се поставя храната. Целта е да не излизат извън водната площ, където могат да бъдат нападнати от хищници.

Едно от ежегодните ловностопански мероприятия на територията на ЮЗДП - Благоевград пък е разселването на балканска пъстърва, която е най-ценният и най-бързо изчезващ вид в нашите реки. Зарибяването се извършва при спазване на редица условия, които да гарантират възможно най-добрите резултати. Избират се подходящи за целта планински реки – да не пресъхват през най-горещите месеци, да са чисти, да осигуряват максимално спокойствие за малките рибки, за да могат да се аклиматизират и да оцелеят по-голямата част от тях. 

След спирането на поройните дъждове и успокояването на реките, протече кампанията, съобщиха от ЮЗДП. Участваха служители от лесничействата в Благоевград, Симитли, Гърмен, Дикчан, ДобринищеКатунци, Кресна, Якоруда, Сандански, Петрич, а също и горските стопанства в Кюстендил, Рилски манастир, Самоков, Осогово.

Пуснати в реките на съответните населени места са общо 72 666 рибки. Горското ведомство е заплатило за тях 21 879 лева. Зарибителният материал от балканска пъстърва с доказано качество, се осигурява от пъстървово стопанство „Тошков чарк”, което е създадено през 1963 г. и е вече с над 50-годишен опит в тази област. При установяване на добри резултати, ЮЗДП има намерение да зарибява повече с този вид в бъдеще, в характерните за него местообитания, което ще направи по-стабилни неговите популации в страната.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано