Питат Брюксел за намаляване ДДС на тока и доставката на газ

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Започва подготвяне на искане за намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ, обявиха от правителствената пресслужба.

"Страната ни не може да предприеме еднолично решение за намаляване на данъчната ставка за тези енергийни стоки, без да проведе консултации с Европейската комисия. Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност, държавите членки могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление", посочват в прессъобщението.

Намаляването на налога придобива още по-голямо значение, тъй като от 1 януари 2022 година КЕВР трябва да обяви новите цени на тока и парното за домакинствата, като прогнозите са двойно поскъпване.

Промени в данъчните ставки доскоро не можеше да се правят, защото нямаше действащ парламент. Служебното правителство обаче твърде късно се сети да започне подготовка за консултации с Брюксел и тепърва да дава мандат на финансовия министър да подготвя искането. Досега това трябваше да бъде сторено, за да може новото Народно събрание в най-бърз порядък да промени данъчния закон, така че от 1 януари сметките на тока и парното за битовите абонати - домакинствата, да са с няколко процента по-ниски.

От прессъобщението на МС не става ясно България за каква ДДС ставка на тока и газа ще преговаря с Брюксел - дали за пълно освобождаване от налога или за 9%.

Служебният кабинет одобри промени в Закона за ДДС, част от които е продължаване на антикризисната мярка за 9% за ресторантьори, книги и бебешки храни и през 2022 г. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано