Питат за освободения в ОАЕ Васил Божков

Сподели във Facebook
Снимка бтв Снимка: бтв

Външно министерство направи запитване дали наистина Васил Божков е на свобода в ОАЕ.

"България не е уведомявана от ОАЕ, че Божков да е освободен от ареста. Посланик Богдан Коларов също сверява изтеклата по-рано днес информация, че хазартният ни бос е напуснал килията в Абу Даби. Според публикация на "Биволъ" се намирал в Дубай. Даже придобил злагна карта.

Срещу Васил Божков до момента са повдигнати общо 11 обвинения - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

В четвъртък стана ясно, че Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно. В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за неговото освобождаване. В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността. 

Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК „Левски“ Георги Попов. Според информация на телевизия „Европа“ Попов стои зад руските опити за освобождаването на Божков от ареста.

В събота новосформираната държавна агенция по хазарта е издала 4 акта за общо 700 милиона лева срещу фирми на Божков. Наказателните постановления са издадени срещу компаниите „Национална лотария“, 7777, „Еврофутбол“ и „Евробет“ заради неплатени данъци. Това означава, че дейността им е блокирана.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано