Плащат украинската помощ за земеделци на два транша

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В отговор на протестиращите животновъди и земеделци от ресорното министерство обявиха кога и как ще се праща украинската помощ.

"50 процента от бюджета ще се изплати сега, а останалите 213 милиона лева - през месец декември. Мярката за подпомагане на земеделските производители във връзка с войната в Украйна стартира миналата година с бюджет от 426 милиона лева. Последствията от войната поставиха българското селско стопанство пред сериозни предизвикателства заради безпрецедентното поскъпване на основни производствени ресурси – енергия, торове, фуражи, несигурност на земеделските пазари", съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

В тази връзка и предвид продължаващата криза, Министерството на земеделието обоснова необходимостта от своевременна подкрепа на сектора и в съвместни усилия с Министерството на финансите беше осигурен бюджет в размер 213 милиона лева. “Не следва да се разбира, че това ще бъде цялата помощ за настоящата календарна година. Бихме искали да направим уточнението, че в рамките на продължаващ бюджет – общият размер на подпомагането за земеделските стопани във връзка с войната в Украйна ще запази миналогодишната стойност от 426 млн. лева. Съответно оставащите 50 процента ще бъдат изплатени като втори транш в рамките на календарната 2023 година", уточняват от министерството.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано