По стъпките на Самуиловите воини в Петричко

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Двама учени, посветили десетилетия труд на изследвания за Самуилова България, получиха отличия от президента Румен Радев. Наградите са в чест на 1010 години от смъртта на цар Самуил и легендарните му войници, ослепени край петричкото село Ключ.

Наградените са историците Георги Николов и Петер Шрайнер. Двамата професори удостоени с Почетен знак на президента. Церемонията по награждаване в Гербовата зала.

Отличието се връчва за цялостния принос на учените в изследването на средновековната българска история. В Инициативния комитет за отбелязването на паметната годишнина са: проф. д-р Георги Вълчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Георги Н. Николов – председател на Македонски научен институт, кметът на Петрич Димитър Бръчков, Бони Петрунова – директор на Национален исторически музей, Христо Попов – директор на НАИМ и Костадин Филипов – журналист.

Проф. Шрайнер и проф. Николов отдават в продължение на десетилетия последователни усилия да изучават, съхраняват и представят пред световната общност един от най-значимите периоди в българската средновековна история – Самуилова България, и живота на нейния владетел цар Самуил. Двамата учени допринасят за утвърждаване мястото на България в европейския исторически контекст. Това заяви държавният глава Румен Радев. 1010 години от управлението на цар Самуил. Петрич ще бъде домакин на проявите, посветени на годишнината. Провежда се под патронажа на президента Радев. Той ще приеме строя на тържествената заря-проверка в НПМ „Самуилова крепост“ на 5 октомври. Патриарх Даниил и Неврокопският митрополит Серафим, ще отслужат литургия същия ден.

Тържествената заря – проверка с участието на Национална гвардейска част и Трето бригадно командване – Благоевград, е в 19.30 часа. На 6 октомври от 9.30 часа е XI Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, организиран от сдружение „Млад планинар“-Петрич. Маршлутът е от НПМ „Самуилова крепост“ до село Ключ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано