Почит за освободителите на Горна Джумая

Сподели във Facebook

Благоевград отбеляза 142 години от първото освобождение на Горна Джумая.

Пред мемориала на майор Иван Павлович Орлински, в двора на храм "Въведение Богородично", почит отдадоха признателни благоевградчани, военни, общинари и политици.

Анна-Мария Георгиева и Мартин Станоев, възпитаници от школа по Литературно творчество към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с ръководител Соня Кацарска, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

Ритуалът бе в памет на загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 година. В началото на януари 1878 година, една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински, се отправя по долината на река Струма.

След Одринското примирие, Горна Джумая влиза в зоната, която трябва да бъде окупирана от руски войски. На 10 февруари 1878 година руското командване издава заповед градът да бъде превзет от руските войски, които се намират в непосредствена близост.

На следващия ден започват боевете в Рилското корито. Първи в Горна Джумая влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и аванагардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано