Подбрани студенти зад граница получават 200 000 лева стипедия

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

МОН пусна проект на национална програма "Фонд "Стефан Стамболов" с бюджет от 6 100 000 лева, с които ще се финансира обучението на 30 българи с магистратура в чужбина. Обявеният от министерството проект е за три години.

Студентите в престижните университети ще получат до 200 000 лева на година в посочени 24 водещи висши училища.

Всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 милиона лева. Първите ще се финансират още тази година, като ще се одобрят 10 студенти. Подборът им започва презмесец юни.

Преди да заминат, те ще подписват договор с българската държава. Той ще ги задължава да се върнат в страната до 6 месеца след завършването си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на поне три години. Ако не го направят, ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва. Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинска застраховка по време на обучението.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до 5 години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма, да са одобрени след процедура по кандидатстване за прием в магистърска програма в чуждестранно висше училище, попадащо в списъка с топ 24-те водещи вуза по света. Необходимо е също успехът от дипломата им да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано