Показаха мечките от Белица в столицата

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Кадри с мечките от парка в Белица са експонирани на Моста на влюбените до столичния НДК. Изложбата с питомците може да се види до 5 май. Снимките разказват историите на спасените от човешкото посегателство животни, измъчвани, за да станат танцуващи, преди да намерят убежище в Белица.

"Искаме да напомним историята за спасението на мечките, но и да ги разкажем за първи път на младата аудитория. За щастие, жестоката практика на „танцуващите мечки“ вече не съществува и хората не си спомнят или изобщо не знаят, че до 90-те години на миналия век мечките са били разхождани на верига по софийските улици и на ключови туристически дестинации в страната за забавление. Малко хора днес са наясно, че тази атракция, скандално наречена „танц на мечка“, се е постигала с ужасяващ тормоз и невъобразими мъки. За да не се повтарят грешките на историята, тя трябва да се помни и никога, на никого вече да не хрумва да превърне това гордо и прекрасно животно в „танцуваща мечка", информираха от "Четири лапи"-фондацията на Бриджит бардо.

Експозицията съдържа снимки от създаването на парка, които разказват историите на мечките, намерили свое спасение в него, както и някои от тъжните лица на последните танцуващи мечки. Посетителите на изложбата в сърцето на София, ще могат да научат и полезни факти за вида „кафява мечка“ и естествената ѝ среда на живот в България.

"Паркът изпълнява целта, заради която е бил създаден преди почти 22 години. С дружните усилия на Екоминистерството и „Четири лапи“ тази жестока практика и всички, някога тормозени с жестока „дресировка“ и отглеждани като атракция мечки е прекратена, те са спасени от „Четири лапи“. Паркът вече е с ново име - "Парк за мечки Белица". Смяната на името на парка означава, че това защитеното място ще продължи да спасява мечки", категорични са парковата дирекция.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано