Политици предадоха в МВР изборни търговци

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Политици предадоха в ДАНС, МВР и президентството имена на изборни търговци. Сред тях са и емблематични представители на криминалния контингент в Югозапада.

Изпълнителният съвет на "Да, България" изпрати до председателя на ДАНС Пламен Тончев, министъра на вътрешните работи Атанас Илков и изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов сигнал с четвъртия списък на неформалната група BG Elves за купувачи на гласове. Копие е изпратено и до президента Румен Радев.

Списъкът съдържа 163 имена на хора, за които има данни да се смята, че многократно са купували гласове по време на различни предизборни кампании, както и описание за коя партия търгуват с вот сега. Сред тях са и имена на служители на МВР и на хора с прякори като Жоро Баневския, Митко Каратиста, Митничаря, Васко Бахамата, Отчето, Киселината, Еклера, Гошо Полицая, Бат’ Сали, Стефчо и други.

Настояват трите институции да започнат спешна проверка по изнесените данни с цел евентуално започване на досъдебни производства срещу купувачи на гласове. Защото това са престъпления срещу политическите права на гражданите, а размерът на явлението сега не само застрашава нормалното функциониране на демократичния процес, но и самите конституционни устои на правовия ред, което пък е и заплаха за националната сигурност. Подписалите сигнала членове на Изпълнителния съвет очакват сезираните институции в кратки срокове да огласят публично какви мерки са предприели и какви са резултатите от извършените проверки, сочат от партията.

Припомняме, че сочения за изборен търговец Васил Бахамата е от Дупница. От години обаче живее в Благоевград. Неотдавна излезе от ареста. Там преседя за измама в особено големи размери. Заедно с жена му лидия и синът им е получавал пари от строителни босове, за да им урежда обществени поръчки. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано