Поредна финансова санкция за депото край Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" наложи поредна санкция за нередности при изпълнение на проекта за депото край благоевградското село Бучино. Финансовата корекция е 10 процента. Пет процента вече вече са платени от хазната в Благоевград. Пропуските са по времето на екскмета Атанас Камбитов.

Административен съд-Благоевград потвърди акта, атакуван от настоящия кметски екип. Около 500 000 лева е глобата, наложена от МОСВ за изграждането на анаеробната инсталация за разделно събиране на отпадъците. Още толкова пари вече са платени по времето на предишния градоначалник Румен Томов.

Според административния съдия Иван Петков оперативната програма е в правото да си търси парите, затова той отхвърли жалбата на общината и я осъди да плати на МОСВ и 300 лв. за юрисконсултско възнаграждение.

Делото на община Благоевград бе против решение от 16.03.2022 г. на Оперативна програма “Околна среда“, по която Благоевград получи безвъзмездна финансова помощ за анаеробната инсталация в размер на 26 674 000 лв. без ДДС. Самата процедура за избор на изпълнител бе открита в последните дни от кметуването на Камбитов – през август 2019 година.

На 28.04.2020 г. наследникът на кметския пост Румен Томов сключи договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Балканика биогаз“ на стойност 31 992 000 лв. с ДДС за проектиране и авторски надзор, СМР на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за суха метанизация с тунелно компостиране и когенерационен модул на разделно събирани биоразградими отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала.

В последващ контрол на поръчката през юни 2020 г. бе констатирано, че възложителят – община Благоевград, е приложила незаконосъобразна методика за оценка на офертите, поставяйки дискриминационни условия за кандидатите, и наложи 5 % санкция от допустимите разходи, припомни struma.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано