Поредна мраморна статуя в Хераклея Синтика

Сподели във Facebook

Втора огромна статуя са намерили арехеолозите в античния град Хераклея Синтика. Тя е била около главния канал под централния площад. Била е в непосредствена близост до предишната, изровена преди около два месеца.

От екипа на ръководителя Людмил Вагалински все още не са проучили изображенията. Мраморната статуя е била намерена при работата в източната част на канала. Тя също е внушителна като размер, положена по лице, за разлика от първата, която е била странично поставена. Работата на археолозите продължава много прецизно, за да се разкрие напълно новата статуя и да започнат последващите действия, съвместно с Община Петрич.

Предположенията на археолозите са, че първата е на виден представител на ранната Римска империя. Тя вече е изложена на централно, просторно, видимо още от входа място. Има възможност мраморната скулптура да бъде гледана и изучавана от близко и далеч, от различните ъгли на експозицията. Всеки детайл е значим и носи съществена информация за разкриване на образа, информираха от Историческия музей в южния град.

Процесът по преместване и позициониране на експоната се реализира от екипа на "Орбит" ООД, специализирана в транспортиране и позициониране на движими културни ценности. Отделните операции се извършиха съобразно предписанията на реставратор под наблюдението на проф. Вагалински. Предстоят консервационно-реставрационни дейности по самата статуя до пълното ѝ превеждане в експозиционен вид. Към момента се съобщава, че статуята, вероятно е на владетел. Предстои специалист да дойде на място, за да започне и реставрацията по майсторски изработената статуя, излязла от подземния канал на Хераклея Синтика.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано