Тестват учениците два пъти седмично

Сподели във Facebook

Министерството на здравеопазването е поръчало доставяне на тестове за учениците. Очаква се да се осигурят поне за месец от щадящите тестове за тези от първи и четвърти клас. Зелените сертификати за учителите стават задължителни, обявиха от образователното министерство.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата на училище. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира Николай Денков.

"Децата няма да имат досег с каквото и да е медицинско изделие, всичко ще бъде максимално щадящо, увери здравният министър. “Тестването се прави не само в интерес на образователната система, а на хората, на родителите, на децата, на бабите и дядовците на децата, защото ако по този начин успеем да открием, че дадено дете е носител на вируса, така ще предпазим и неговите близки и съученици”, изтъкна здравният министър Стойчо Кацаров.

Колегата му Денков призова родителите да съдейтстват да проработят новите мерки, като разрешат тестването на децата. Изследванията ще са вместо първи час всеки понеделник и четвъртък, предлага ресолният министър.

“Наложи се рязко да променим мерките защото минахме границите на заболеваемостта. Основната трудност, с която се сбълскваме с нашата система са две различни обществени мнения, които трябва да се обединият за да проработи новия подход. Новият подход е филтър на входа на училището, безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи в къщи на домашно обучение. За да се случи това, ние имаме подкрепа от родителите за използването на щадящите тестове. Те и сега бяха на лице, но родителите не искаха тестовете да бъдат използвани”, изтъкна Денков. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано