Посрещнаха мощи на Свети Лука

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Неврокопският митрополит Серафим отслужи празнична литургия в чест на Свети Лука.

Мощите на светеца бяха посрещнати от стотици вярващи в храма в Разлог. 

Той е роден на 23 април 1877 година на Кримския полуостров. През 1898 г. Валентин Феликсович постъпва в медицинския факултет на Киевския университет с една-единствена цел: след като се дипломира да помага на бедните и страдащите. Завършва с пълно отличие и постъпва на работа в киевската болница на „Червения кръст”. Малко по-късно заминава на Изток като военен лекар в Руско-японската война. Там извършва множество хирургически операции и натрупва значителен опит.

През 1916 година излиза от печат първата му книга, а малко по-късно започва работа върху своя основен начуен труд „Очерки по гнойна хирургия”. През 1917 г. съпругата му Анна Василевна се разболява от туберкулоза. Семейството отново променя местожителството си – този път в Средна Азия, Ташкент. В края на 1919 г. жената на лекарят-безсребреник починала, оставяйки му четири деца. Междувременно вярата му в Бога крепнела, станал проповедник в някои ташкентски храмове. През 1921, на празника Сретение Господне, бъдещият владика бил ръкоположен за свещеник. Навсякъде – и в храма, и пред операционната маса – ходел с расо и нагръден кръст. Той бил християнски апологет преди всичко на дело, а след това и на слово.

Приема монашество с името Лука – на Христовия апостол, който според църковното предание бил едновременно лекар и художник.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано