Потвърдиха решение на АС - Благоевград за баня от 1566 година

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

 

Върховен административен съд обяви публично решение срещу общински съветници, решили да се разпореждат в държавно имущество, при архитуктурен паметник. Сдружението на пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил спечели съдебната сага, водена гозини наред срещу ОбС в града за уникалната Дервиш баня.

Решението на ВАС е окончателно. Сдружението ще получи обезщетение в размер на 2500 лева. Върховните магистрати са потвърдили в цялост мотивите на Административен съд-Благоевград, поел делото, тъй като колегите им Кюстендил направили самоотвод.

Припомняме, парламентаристите приеха с мнозинство преди време Дервиш баня да се даде на концесия. Предложението бе на кмета Петър Паунов. Последвадве спорни решение за продажба на държавното имущество на търг с първоначална цена за над 1 милион лева. На търга купувачи не се явиха, но междувременно същото Сдружение на пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил обжалва решението на ОбС в съда и магистратите блокираха продажбата. Дервиш баня е със застроена площ от 572 кв. метра и е средновековна турска обществена баня, построена през 1566 година.

Върховните магистрати приемат, че Дервиш баня е част архитектурен резерват, а съветниците не е компетентен да е разпорежда с него чрез оспореното решение.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано