Повече сън в неделя

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Преминаваме към зимното часово време, което реално е астрономическото.

Ще има един час повече за сън. В неделя точно в 4.00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час назад. Това означава, че денонощието ще бъде с един час по-дълго. Към лятното време ще преминем през месец март следващата година.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа – от 1916 година.

През 2018 година призоваха Европейската комисия да направи оценка на директивата относно лятното часово време и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата. Европейският парламент подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 година.

Очаква се решение на страните-членки на Европейския съюз дали да се прекрати сезонната смяна на времето, след като миналата година Европейския парламент одобри подобно предложение. Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март и затова го определяме и като зимно.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако тава не им е изрично забранено). За часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано