Правят басейн за затворници в Самораново

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Проектираха новия затвор в бившите военни поделения край дупнишкото село Самораново. Той ще бъде първият у нас без решетки по прозорците, но със закалени стъкла, информират от правосъдното министерство.

Сградата ще е на три етажа, във формата на кръст. Ще се монтират множество камери и зала за наблюдение, която ще дава видимост към всяка от килиите на осъдените. Според проекта някои от разпадащите се сгради ще бъдат съборени. Други ще се ремонтират и руините ще се превърнат още в болница, кухня и специален център за обучение на надзиратели – с игрища, площадки за специални тренировки и басейн.

В комплекса са включени и сгради за неправителствените организации, и цехове, в които лишените от свобода ще работят. Стойността е над 40 000 ддд лева, подсигурени от норвежкото правителство с изричното искане сградата на затвора да е нова и по всички европейски стандарти нормални условия на живот.

Предстоящият строеж обаче предизвиква полюсни реакции в село Самораново. Кметът Райко Цветков се притеснява от евентуални бягства на затворници с тежки присъди, тъй като комплексът ще е съвсем близо до селото, предаде бтв. Сигурността в комплекса ще бъде засилена с най-модерната охранителна техника, твърдят от правосъдното министерство. В Самораново в момента има 130 лишени от свобода. 70% от тях са заради провинения на пътя, шофиране без книжка, с алкохол или с наркотици.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано