Правят интелигентна транспортна система на АМ "Струма"

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Над 147 500 000 лева са инвестирани от АПИ в мерки за пътна безопасност. От пътната агенция подчертават, че парите са насочени за изграждане на ограничителни системи, мантинели, пътни знаци и маркировка.

Подновяват се мантинелите, не само при ремонт или когато са увредени при пътни инциденти, а и когато те не отговарят на съвременните норми и стандарти. Целта е да се увеличи зоната на въздействие и степента на задържане, така че пътуващите да бъдат максимално сигурни за своята безопасност и дори при излизане на платното или удар да бъдат предотвратени тежки пътни инциденти, инхформират от АПИ.

На участъците с предпоставки за ПТП се полага така наречената шумна релефна маркировка и студени пластици, които са с по-голяма светлоотразителност и дълготрайност, а шумът допълнително заостря вниманието на шофьорите. За повишаване на безопасността се монтират и знаци с възможност за дистанционно управление, а три и четириклонни кръстовища се реконструират в кръгови.

В партньорство с Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще изпълним пилотна интелигентна система за пътна безопасност на 11 участъка от републиканската пътна мрежа, съобщи председателят на АПИ Георги Терзийски. 

На отсечки от второкласни и третокласни пътища, с обща дължина около 120 километра ще бъдат монтирани интелигентни системи за управление. Ще бъдат монтирани 23 електронни табели с изменящо се съдържание, които ще дават информация за метеорологичните условия и трафика в реално време, ще бъдат снабдени с камери за видеонаблюдение и ще извършват преброяване на преминалите превозни средства, обясни председателят на АПИ.

Той посочи още, че в момента се изграждат интелигентна транспортна система на АМ "Струма". Такава ще има и на АМ "Тракия".

Чрез високотехнологични компоненти и централизиран софтуер ще се осигури мониторинг, контрол и управление на трафика, така че да се изпълнят изискванията на европейските директиви. Подобни интелигентни транспортни системи ще има и на новостроящите се участъци на магистралите „Хемус“ и „Европа“ като поетапно ще бъдат внедрявани и на вече построените магистрални трасета.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано