Празнуват Освобождението в Гоцеделчевско

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В Гоцеделчевско чества 112 години свобода от турско робство. Органинизирани са тържества от 14 до 18 октомври.

В първия ден се открива изложбата "Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия". Тя е в историческия музей в града. Следва представяне на книгата "Неврокопският чинар" в Дома на културата. Проезведението е на Юлия Баймакова.

Програмата за Освобождението на неврокоп - днешен Гоце Делчев, продължава на 15 октомври със спектакъла „120 години не стигат“ с участието на Димитър Туджаров – Шкумбата. Той е от 18.00 часа в културния дом.

На 16 октомври награждават победителите в Шестия национален конкурс за детска книга „Да върнем книгите в ръцете на децата“. В дома на културата, където е церемонията, ще открият изложбата "Български Майстори -Художници ХХ век", в са включени творби на художниците Веса Василева, Генко Генков, Димитър Казаков, Йордан Кацамунски, Калина Тасева, Светлин Русев.

Кулминацията на тържествата по повод 112-та годишнина от Освобождението на града, е от 12.00 часа на 18 октомври пред паметника на Пеьо Яворов - първи кмет на Неврокоп. В 17.00 часа владиката Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17.30 часа, а след това в 18.00 часа и на паметника на загиналите във войните. Късно вечерта е безплатният концерт на Тони Димитрова.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано