Пред провал е дело за отнемане имущество на благоевградчанка

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Антикорупционната комисия е на път да се провали по дело за конфискация имущество на благоевградчанка.

Казусът е за отнемане на имущество на стойност 2,8 милиона лева от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството "Прима Дерм".

Гражданското дело срещу родената в Благоеврад лекарка бе заведено през 2017 година, но за кратко бе спряно.

Преди година съдът в Люксембург отпуши процеса. Изглежда обаче, че КПКОНПИ може и да го загуби "служебно". Софийският градски съд е разпоредил производството по делото да бъде оставено без движение.

На КПКОНПИ са дадени 7 дни "кратко, ясно и в съответствие с точния смисъл на понятията в приложимия закон, да изложи фактическите твърдения към исковата молба". От антикорупционната комисия магистратите очакват и да поясни как сумата от 774 673 лв., за която е обвинена Кадурина, се отнася във веднъж поправената искова молба във връзка с понятията и паричния им еквивалент. За въпросните 774 673 лв., получени в брой, КПКОНПИ претендира, че "са незаконно облагодетелстване с чужди средства, пише Сега. Мирослава Кадурина като началник на клиника "Дерматология и венерология" във ВМА, присвоила пари, собственост на болницата, поверени й да ги управлява.

Освен тях КПКОНПИ иска да бъдат конфискувани различни суми, които са рвностойността на фирмени дялове, изплатени дивиденти, вноски по разплащателни сметки, получени преводи от трети лица, както и равностойността на дял от имот. От съпрузите комисията иска да бъдат конфискувани поземлен имот с къща в Банско, мезонет и гараж в центъра София, "Тойота". От дружеството "Медицински център по дерматология и естетична медицина Прима Дерм" ООД пък се искат 2 имота в центъра на София.

Кадурина стана "клиент" на комисията, след като бе обвинена за длъжностно престъпление и присвояване. През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който почина година след това, бе обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с фирмата на Кадурина "Дерма прим", по силата на които на дружеството са предоставени за ползване апарати на ВМА. Междувременно Кадурина беше оправдана от Софийския военен съд по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата. В момента наказателния процес виси пред Военно-апелативния съд.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано