Предадоха на прокурор санданчанина Манолев и Пеевски

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Бившият депутат от ДПС Делян Певески и санданчанинът Александър Манолев дават показания във ВКП. Във Върховната касационна прокуратура са образувани шест дела след санкциите по закона "Магнитски".

На основание чл. 145, ал. 1, т. 2 от ЗСВ са започнати лични проверки от прокурори от отдел 01 "Специализиран" при ВКП, с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления по глава осма, раздел четвърти от особената част на Наказателния кодекс.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в това число Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд "Земеделие" е изискана цялата налична информация. Главният прокурор на Република България е поискал от органите на НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на разследваните.

От Алекасндър Манолев - бивш заместник-икономически министър, от Петър Харалампиев, Красимир Томов, Пеевски и Илко Желязков са снети обяснения. До момента от намиращия се в Дубай Васил Божков не е разпитван.

Материалите от извършените проверки във ВКП по отношение на Харалампиев и Томов са изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура с оглед преценка за присъединяването им към водено там досъдебно производство. С постановление на прокурор същите вече са обединени и са част от доказателствената съвкупност по делото.

След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализираната прокуратура, по което през септември 2020 година е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други двама.

По отношение на Васил Божков е установено, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка, казаха в официално съобщение.

По отношение на Александър Манолев материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура.

По отношение на останалите двама - Пеевски и Желязков, проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано