Съдят собственик на цех за дограма

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд управител на фирма за немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, довело до тежка телесна повреда на работник. Повдигнато е обвинение спрямо собственик на цех за производство на дограма в Петрич. Той е с гръцко гражданство, но от години работи в южния град.

Фирмата ползвала производствен цех в Петрич. От наемането на помещението до март 2022 година, работодателят – обвиняемият А. Х., не е правил ремонт на подовете, които в резултат на дългогодишната експлоатация били с отвори и опасни неравности. Въпреки че бил ежедневно във фирмата и управлявал непосредствено производствената дейност, той допуснал наличието на отпадъци, чували със счупени стъкла, разхвърляни предмети и препятствия на територията на работните площадки в предприятието. Освен това работниците му пренасяли товари от рампата до вътрешността на цеха върху самоделно направено подвижно работно оборудване - метални колички за ръчно прибутване, несъобразено с размерите и теглото на товарите, с конструкция с недостатъчна устойчивост. Товарът се фиксирал върху тях само с тънки колани, които били недостатъчни за доброто укрепване и неосигуряващи безопасно транспортиране.

Двама работници премествали стъклени профили с тегло над 2 тона, натоварени върху метална количка. В процес на прибутването й едно от колелата й попаднало в дупка на пода и натоварената количка започнала да се накланя. Виждайки това, работниците опитали да я задържат от двете страни, но не успели да предотвратят обръщането й. Натоварената с тежък товар количка се обърнала странично, затискайки 36-годишният С. Б. Колегите на пострадалия мъж с общи усилия го издърпали настрани. Медицинският екип, пристигнал на място след подаден сигнал на телефон 112, го транспортирал до болница.

От направена на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че вследствие на инцидента С.Б. получил тежка телесна повреда. Техническата експертиза констатира допуснатите нарушения на съответните правилници, наредби, Кодекса на труда и закони, имащи отношение към инцидента. Непосредствената причина за трудовата злополука е попадането на водещото колело на металната количка в опасна неравност на пода в комбинация с допускането в експлоатация на самоделно направено работно оборудване, без техническа документация и характеристики. Освен това използваното производствено помещение било проектирано за друг вид дейност.

С действията си обвиняемият А.Х. нарушил и не спазил конкретни технически и организационни мерки по безопасност на труда, което довело до причиняване на тежка телесна повреда на работещия във фирмата му С.Б.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано