Премиерът гарантира хляба и горивата

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Още тази седмица държавата изкупува 1 500 000 тона хлебна и фуражна пшеница, обяви премиерът Кирил Петков в Народното събрание днес.

Петков отрече да е забраняван износа на пшеница. Той посочи, че вчера двата забавени кораба със зърно са напускали пристанищата ни. Забавянето на корабите е било заради проверки на митническата администрация и за анализ на пшеницата. Продоволствието на България е приоритет на правителството, заяви премиерът от парламентарната трибуна.

"На фона на случващото се в Украйна, ние не можем да поемаме риск във връзка и с количеството зърно, което България има. Решихме, че ще купим количество, достатъчно за България, за да има до следващата реколта през 2023 година. Това означава, че ще имаме резерв от близо 1.5 милиона тона, така че да можем да сме готови във всяка ситуация да осигурим продоволствието на страната. Затова българското правителство купува тази седмица тези количества, които ще бъдат съхранени в складовете на държавния резерв", обеща Петков.

"Искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено от към зърно. Мога да гарантирам на българските граждани, че независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година. Няма проблем и с доставките на петрол за бургаската рафинения и оттам със снабдяването на вътрешния пазар с горива, заяви министър-председателят.

Петков обясни, че дружествата на "Лукойл" в България от лятото на 2021 година са собственост на швейцарската компания Litasco , затова не попадат под руските санкции. Той вече е имал разговори с "Лукойл България" за изясняване как се формира цената на горивата, които компанията продава на търговците на дребно у нас. Както стана известно, руският суров петрол "Урал" се търгува с голяма отстъпка в сравение с петрола тип "Брент" и американския суров петрол, чиито цени драстично скочиха на борсата от началото на войната в Украйна.

"В горивата на бургаската рафинерия петрол "Урал" заема 60%. Поискахме цените на едро да бъдат действително функция на микса от вложения петрол. От "Лукойл България" ни казаха, че цената се образува от швейцарската Litasco", обясни Кирил Петков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано