Премия за най-високото гаро

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

В Белица се състезават за най-високо гаро тази неделя. Традиционно е предвидена парична награда за "Нащо гаро, най-големо". Лично кметът радослав Ревански ще обходи всички квартали, където палят ритуалния огън на Сирни Заговезни. Жури ще измери височината на натрупаната хвойна.

Подготовката за гарото е емоционална, преминаваща в трескава надпревара за организиране и натрупване на най-голяма клада от хвойна в най-високите части на кварталите в града. Обикновено подготовката трае няколко дни преди Прощалната неделя, в която се включват най-младите и яките мъже. 

"Реденето на хвойната за огъня е майсторлък, който се предава от поколение на поколение. Трябва така да се нареди, че да не падне когато се запали, а пламъкът да се издигне високо и да гори равномерно. Някога е падало голямо надлъгване – всяка махала е правила малка и голяма клада. С малката подлъгвали другите да запалят своето голямо гаро. Така тяхната клада горяла по-дълго. Духът на надпреварата в Белица се е запазил и до днес", казаха от местното читалище.

Кулминацията настъпва край огромния запален огън, когато всички хора и християни и мюсюлмани са добре дошли край него. Веселието е в разгара си. Ехти музика, а край масите и скарите се лее червено вино и ракия, извива се хоро. По стар обичай хората си дават прошка пред пламъците на големия огън.

Миналата година кметът Радослав Ревански награди с по 100 лева два квартала в Белица. Всички жители - християни и мюсюлмани, празнуваха заедно Сирни Заговезни и си поискаха прошка около буйните огнени клади.

Запалването на гарото в Белица е характерен обичай свързан с вярванията, колкото е по голям огъня и колкото е по-светло озаряването му, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат гарото, за да са силни и здрави през годината. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано