Президентът решава за дата на изборите

Сподели във Facebook

Изборите може да се отложат с два месеца, прогнозират от ЦИК.

"Отлагането трябва да бъде решено от президента Румен Радев", заяви говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

"Датата, в която ще бъде определен изборният ден, може да варира, съгласно Конституцията, в рамките на два месеца. Могат да са до края на месец май“, обясни Цанева пред бтв. Тя подчерта още, че все още не е решено как ще гласуват хора, които са под домашна карантина и обясни, че за да се случи това, трябва да бъдат направени законодателни промени.

"Съгласно Изборния кодекс, с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова увреждане. Имаме доста време до края на месец март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Всички се надяваме, че може би към този момент ще бъде отшумяла. Ако ситуацията е такава, каквато и в момента, това означава, че законодателството би трябвало да се промени“, допълни говорителят на ЦИК. От думите й стана ясно още, че за да няма струпване е възможно изборите да започнат още в 5 часа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано