Проговориха гоцеделчевци, задържани в Гърция

Сподели във Facebook

90-годишна гоцеделчевка е била задържана за часове в Гърция, заедно с още 17 души. Всички те пътували с микробус като туристи, с цел поклонение в Гърция, където е лобното място на воводата Гоце Делчев. Според твърденията им са били спрени от цивилна кола, личните им документи били събрани, а след това под конвой всички били отведени на 20 километра в град Серес. Там прекарали часове, без да получат обяснение какво е наложило тяхното отвеждане в полицейския участък. От Външното ни министерство обясниха, че гръцките правоохранителни органи не са посочили конкретни причини за предприетите от тях действия. Генералното ни консулство е изискало информация на какво основание са предприети действията за възпрепятстване на българските граждани от страна на властите в Гърция.

Гръцките власти ги спрели близо до село Баница. "Изненада ни, че на отбивката от главния път, където се слиза за селото, имаше цивилни коли. Спират ни, съответно се легитимират и казаха: „Не може да слезете надолу”, разказва Богдан Ципуров пред Нова. „Нас ни спряха на асфалтовия път и от там ни закараха на 20 км. Без документи, под конвой – в полицията“, твърди Иван Калайджиев. „Нямаше някакъв вид разпит. Мен ме питаха как се казва майка ми”, посочва Ципуров. В гръцкия полицейски участък се озовала и 90-годишната Павлина Събкова. „Много неприлично, много тъжно и много жалко. Превърнаха ни в някакви престъпници. А ние горките имаме ли вид на престъпници? Нося букет от хризантеми”, заяви тя.

Част от хората са успели да се свържат с консулската ни служба в Солун. Прекарали часове в районното, а отговор защо са задържани не получили. „Много унизително. Аз им казах на излизане „Какви комшии сте?”. И когато казах „Не може да сме в ЕС комшии и да се държите така с нас”, единият полицай отговори:”Хайде, хайде. По-бързо навън”, споделя Смилянов. Ципуров допълва: „Повечето беше стресът от страна на групата. Впоследствие изтече някаква информация, не знам от къде дойде, че това е било обявено за военна зона”. По думите му никой не дал обяснение защо са задържани. „Накрая казаха – рутинна проверка”, посочва Ципуров.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано