Професор Михайлов: Само нашата програма е за младите, майките и пенсионерите

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Младите, пенсионерите и хората с увреждания са приоритет в социалната политика на БСП, изтъкна водачът на листата от Благоевградски избирателен район професор Георги Михайлов.

"БСП има най-ясната програма във всички сфери. За 12 години управление на ГЕРБ достигнахме до дъното на всички класации в Европейския съюз и преживяхме здравна криза. Благоевград е област със сериозен планински релеф - тук има много откъснати населени места и общинските болници са изправени пред огромни изпитания. Има голям проблем с развитието на кадри. Благоевград граничи с две държави и има огромна възможност за взаимен търговски, икономически и културен обмен. Имаме големи условия за развитие на туризъм и прекрасни условия за селско стопанство и животновъдство. Няма алтернативен път между Банско и Гоце Делчев. Имаме нужда от сериозна инфраструктура, промени в здравеопазването и образованието. Благоевград е на последно място по доходи. В програмата на БСП е заложена регионализация на решаването на всички проблеми, защото всяка община има своите особености и се нуждае от развитие в различни сфери", заяви проф. Георги Михайлов в Благоевград.

"Държавата е изоставила един от най-стратегическите клонове на леката промишленост - зеленчукопроизводството. Хората от областта споделят с тъга, че пристигат тонове продукции от съседни държави и няма пазар за собствената им продукция. БСП има ясна представа относно темата за съдебната реформа. Тя трябва да бъде в интерес на нацията и не трябва да опира до махането на 1-2-ма човека или решаване на един-два кадрови проблема. Благодарение на временния министър на правосъдието, който е член на нашата партия, бе спряна програма за промяна в съдебната система, която всички юридически лица потвърдиха, че не е добре обмислена. БСП иска задълбочена съдебна реформа, която да е в интерес на гражданите. България е в топ 5 на страните в Европа по възможност за добив на дървесина, а нямаме възможност да работим със суровината, защото тя се изнася от дървената мафия", заяви кандидат-депутатът.

"Социалната политика на първо място е насочена към тези, които са най-раними - пенсионерите, младите хора и хората с увреждания, това е политика на БСП, която ще продължи и в следващото Народно събрание. Майките месеци наред стояха пред парламента и се приеха закони, които не се вкараха в действие Единствено БСП внесе 100 законопроекта в 45-то Народно събрание и успяхме да докараме до второ гласуване преобразуването на пенсиите, което беше провалено от усилията на всички други политически сили. БСП предлага цял пакет от мерки за младите семейства, стимулиране на раждаемостта, необлагаем минимум, втора година майчинство", информира Георги Михайлов.

В предаването "Думата е ваша" по БСТВ, което се излъчваше от Благоевград, участваха и кандидатите за народни представители от листата на социалистите в областта – Богдан Боцев, Новко Попов, Любен Милев, Любомир Георгиев, Димитър Юнчов и Димитър Самодумов. Всеки от тях представи своите лични приоритети и най-важните такива за общината, която представлява.

"Благоевград има огромен потенциал независимо, че в последните 2 мандата чисто икономически е бил осакатен с унищожаването на последните работещи предприятия. „Приоиритетите в Благоевград са няколко, като на първо място е осигуряване на заетост и инвестиции. Друг важен приоритет е здравеопазването - има крещяща нужда от нова многопрофилна болница. Благоевград е един от градовете, които са застрашени от безводие в най-скоро време. Има начини да се реши този проблем“, каза Любен Милев.

Според Новко Попов, един от основните проблеми за Петрич е свързан със зеленчукопроизводството, което е много трудоемък и най-ниско платен сектор. „Не се отпускат субсидии от държавата, а обикновените производители не могат дори да си пласират продукцията, тъй като няма осигурени пазари за нея“, каза той. Друг сериозен проблем не само за Петрич, а и за областта е шивашкия бизнес, който успя да спаси много семейства от емигриране. „Това е първия бранш, който подаде ръка на хората и осигури заетост в нашия край, но ние шием основно на ишлеме и дотациите от ЕС отиват само за тези, които възлагат задачите“, каза Попов.

Любомир Георгиев е категоричен, че трябва да има промяна в законодателството, която да даде истинска финансова незамисимост на селата при формирането на бюджетите им за капиталови разходи. „Няма как в селата да има развитие ако не са подсигурени средства за изграждане на улици и водопроводи. Това в момента е в ръцете на общинските кметове и големият проблем се получава когато кмета на общината и този на селото са от различни партии. Моята идея е в законодателството да се заложат обективни критерии, които да не зависят от това кой управлява, а от големината на населеното място“, обясни Любомир Георгиев.

Богдан Боцев бе категоричен, че Благоевградска област има прекрасни условия за туризъм, но държавата през последните години изобщо не е подпомагала този сектор. Като пример той посочи село Огняново, община Гърмен, където се намират много минерални извори „Там има път, който е четвъртокласна републиканска мрежа и повече от 30 години не е ремонтиран. Кърпят се дупки, но след всеки зимен сезон те се отварят отново. Същото е и с курорта Семково в община Белица“, каза още Боцев и допълни, че няма как страната ни да предлага качествена туристическа услуга без необходимата инфраструктура.

Димитър Юнчов сподели, че повече от 20 години се занимава с бизнес и вижда как малките предприятия в България се справят изключително трудно. „Микропрезприятията в България са над 420 00 и те на практика са гръбнака на икономиката, но в последните години, и особено след ковид кризата, те са наистина на ръба на оцеляването. Ако държавата не направи нещо, за да ги подпомогне, това означава хиляди предприятия да затворят, какъвто процес вече започна“, каза още Димитър Юнчов.

Димитър Самодумов обясни, че има много лесен начин да насърчим собственото си производство и така наречената добавена стойност при преработването на една суровина да остава у нас. „Доста от европейските държави следват един прост принцип – необработена дървесина не може да се изнася. Това е национална суровина и е публична собственост. Не може заводите ни за хартия и дървопреработващите предприятия да не могат да работят заради липса на суровина, а в същото време камионите ни с дърва всички ги виждаме къде отиват“, каза още Самодумов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано