Прокуратурата наказана с 1,8 милиона лева

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Прокуратурата трябва да плати 1 800 000 лева по скандалното дело "Октопод". Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Обезщетението е в полза на "Голд Лизинг" с предмет на дейност даване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През 2010 година, когато вътрешен министър е бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, полицията нахлува в офиса на фирмата и ударно изземва всички служебни компютри и десетки чували с документи. Това се случва в рамките на мегаоперацията „Октопод“.След шумната акция бяха образувани три основни дела, припомни, припомни bird.bg.   

След акцията дълго време прокуратурата отказва да върне на "Голд Лизинг" компютрите и документацията или най-малкото да ѝ предостави копия, за да може да продължи търговската си дейност. И така четири години, докато накрая през 2014 г. прокуратурата тихомълком прекратява досъдебното производство. Въпреки това обаче, държавното обвинение продължава да не връща на фирмата активите, необходими за дейността и. Междувременно фирмата фалира.

Върховният касацинен съд се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да обоснове решението си, с което определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. "С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отхвърлен иска за заплащане на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв.

Към тази сума се присъждат и законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г., с което обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на фирмата "Голд лизинг" набъбва значително. Освен това държавното обвинение ще плати 29 421,73 лв. разноски за трите съдебни инстанции.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано