Прокуратурата разби процесуално-следствените действия срещу експремиера

Сподели във Facebook
Снимка бтв Снимка: бтв

Прокуратурата поясни причините за освобождаването на експремиера Бойко Борисов. Говорителят на СГП разкри, че задържането на Борисов, Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов са по сигнали на укриващия се бизнесмен Басил Божков-Черепа.

От държавното обвинение обявиха, че са опорочени процесуално-следствените действия спрямо Бойко Борисов и останалите. Не са докладвани конкрети факти и доказателства, самият васил Божков не е разпитван по делото за рекет и изнудване.

"След като разтършуваха всичко, установиха, че няма нищо. След като подписахме протокол реших, че си тръгват. Те обаче казват - трябва да Ви задържим. Вечеряхме с децата. Децата, където спят, също тършуваха. Допреди 10 минути 24 часа седим в килиите и нито един милиционер. Казвам милиционер, защото това вече си е милиция. Сега четем, както беше 44-та г. Явява се министър-председател, вика полицаите, следователи в неговия кабинет, той се явява свидетел на мафията и Черепа. Започват да пишат, там стоят финансов министър и вътрешен министър, без да имат право", посочи експремиерът.

"Момчетата пишат и викат-ходете и ги прибирайте, защото може да скрият доказателства", каза Бойко Борисов при освобождаването му тази вечер.

"Премиерът си е позволил да извика в кабинета си полицейски служители. Той е злоупотребил и с името на Лаура Кьовеши. Задържането е крайна мярка, която в случая не се налага. До момента, в който са извършвали претърсванията, полицаите не са знаели, че трябва да задържат някого. Те са получили нареждане в последния момент”, каза адвокатът на Борисов Менко Менков.

Владислав Горанов отказа коментар. Севдалина Арнаудова прочувствено разказа как е прекарала нощните часове.

Междувременно от МВР съобщиха, че в предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство.

След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи, като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства, посочват още от МВР.

От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72 - часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, заключват от вътрешното министерство.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано