Промени при тестването на дрогирани водачи

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

По нов начин ще тестват шофьори, за които има съмнение, че са дрогирани на пътя. Тези, които отказват кръвен тест, ще се изследват чрез слюнчена проба. Когато е дала положителен резултат за наркотици, ще се изпраща за лабораторен анализ.

Това предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане от Министерствата на здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието. Отпадат изследванията на урина, които да установят употреба на наркотици. Промените са подготвени във връзка с нови текстове в Наказателния кодекс, според които при установено шофиране след употреба на наркотици човек се наказва със затвор от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лева.

Установена употреба на наркотици или техни аналози с полеви тест, ще се доказва чрез химико-токсикологично изследване на кръвна проба или чрез същото изследване на слюнка, взета чрез тампон и запечатана пред изследвания шофьор от органите на МВР, предвиждат промените. Слюнченият материал ще се изследва само в държавните лаборатории на ВМА в София и Варна и тази към Националния институт по криминалистика при МВР. Пробите ще се изпращат до 5 работни дни след вземането им, като ще се пренасят в хладилни чанти.

За установена употреба на наркотици или техни аналози ще се приема присъствието им в изследваната слюнка, включително на техни метаболити. Колкото до кръвната проба, при нея се въвеждат минимални прагове за наличие на амфетамини, метаамфетамини, MDMA, THC, хероин, кокаин и морфин. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано