Протест в Благоевград за пропадналия мост над Струма

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Подготвя се протест заради затворения през декември пропаднал мост на "Покровнишко шосе" в Благоевград. Недоволството ескалира сред жителите на 6 села край града и собственици на фирми в промишлената зона.

От затворения мост страдат жителите на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица, които сега обикалят и за да стигнат до града и обратно, пътят им се увеличава с минимум 16-20 километра. Напрежението расте всеки ден заради липсата на информация и противоречивите слухове, свързани с ремонта му.

Част от основите на моста са подкопани от придошлата  на 12 декември река Струма. Веднага трафикът бе пренасочен през "Зелендолско шосе". Слухове, че ремонът на важната пътна връзка може да се отложи до 2025 година заради липса на пари, провокираха недоволството на засегнатите. Затвореното движение рефлектира върху бизнеса на около 30 фирми и предприятия с бази в зоната на Покровнишко шосе и рязко са намалели приходите им, сигнализираха собственици, които обмислят да стартират подписка и вече коментират дата, на която да изразят гражданското си недоволство.

"Информация за състоянието на моста е подадена на Комисията по бедствия и аварии и той ще се ремонтира. Очакваме одобрение за финансиране и веднага ще започнем с проектирането", коментира пред struma.bg директорът на Областно пътно управление Иван Кунев. Той е категоричен, че до месеци съоръжението ще се укрепи. „Проблемът е, че няма яснота кога ще започне ремонтът, не се знае дали ще се възстановява старият, или ще се изгражда нов мост, за кога се планува да започне и колко време ще отнеме. Притеснителното е, че още няма решение, а вече мина месец и половина. Готвим се да излезем, с колегите от другите села коментирахме, че хората всеки ден питат и декларират готовност за протест. Обмисляме да направим и подписка, която директно да внесем в Министерство на регионалното развитие. Аз самият вече няколко пъти оставям колата си от едната страна на моста, минавам пеша и там взимам колата на мой приятел да си свърша работа за 10 минути, за да не губя време, но дискомфортът за всички е огромен“, обясни кметът на Покровник Недко Ангелов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано