Протест заради забраната за пашуване в Рила и Пирин

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Животновъди от Югозапада излизат на протест днес. Заплашват да блокират централен булевард. Организирани са от лидера на РЗС и общински съветник в Сандански Яне Янев. Има разрешение за провеждане на митинга от кмета на Сандански Атанас Стоянов по входирано от Янев уведомително писмо от 18 март.

Недоволството на фермерите, сред които е и Яне Янев, е заради новото райониране за паша на животните в Рила и Пирин. Отделно от това протестират заради високите цени на газьора, фражите и скъпия живот.

Междувременно в Сандански се разпространява петиция под надслов "Вън кравите от Пирин".

"До кога кравите ще опустошават планината?. Да уведомим МОСВ, че не сме съгласни с това! Да не позволяваме на няколко велможи-кравари да опустошават балкана, не може да стоим безучастни!", се сочи в подписката.

Днес протестират и производители на плодове и зеленчуци. Събират се в 12.00 часа пред земеделското министерство.

"В момента, в който производителите очакват държавата да им подаде ръка за обезпечаването на производството на качествени плодове и зеленчуци, за да преминем през кризисния период, неблагоприятните ефекти от Ковид кризата и пазарните турболенции в следствие на войната в Украйна, новината за намалените ставки по схемата за обвързано подпомагане на сектора, липсата на ясен разчет от страна на Министерство на земеделието и неадекватно подпомагане изправя стопаните пред невъзможност да обезпечат подготовката за нова реколта", заявяват от Национална асоциация на картофопроизводителите и Българска камара на плодове и зеленчуци.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано