Пшеницата поскъпна с 50 процента

Сподели във Facebook
министър Иван Иванов министър Иван Иванов

На проведената в сряда среща на Съвета по земеделие и рибарство към ЕС земеделските министри са обсъждали възможността за спиране на износа на зърно за страни извън Евросъюза, но решение не е взето. От земеделското ни министерство разпространиха позицията на министър Иван Иванов.

Министър Иванов е заявил, че агресията в Украйна неминуемо ще се отрази на българския пазар и на общия пазар на ЕС. Според него неучастието на Русия и Украйна в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други пазари несъмнено ще доведе до повишено търсене и повишен интерес към пазарите на ЕС.

Аграрният министър е подчертал, че "с оглед на осигуряването на продоволствената сигурност на целия ЕС, при най-песимистичен вариант на развитие на ситуацията на пазарите, страната ни смята, че следва да се предприемат мерки за спиране на експорта за определен период от време на някои основни суровини от ЕС към трети страни с изключение на Украйна". Тази възможност е регламентирана в глава „Защитни мерки“ на европейския регламент № 479 от 2015 г. за общите правила за износ.

Освен това министър Иванов е призовал Европейската комисия и държавите членки да положат максимални усилия за предотвратяване на спекулата със селскостопански продукти, храни, торове и препарати, която е характерна в условията на война.

В петък е насрочено заседание на Консултативния съвет по зърното у нас, на което ще се обсъжда състоянието на зърнените запаси в страната, както и износа на зърно. Все още двата кораба с българска пшеница, за които алармира Националната асоциация на зърнопроизводителите, са блокирани на пристанището и не могат да отплават.

Цените на пшеницата надхвърлиха в четвъртък 11 долара за бушел (11.34) и достигнаха най-високото си ниво от 14 години насам, тъй като военните действия доведоха до спиране на доставките от два от най-големи зърнопроизводители в света, пише Bloomberg. Спрени са доставките на руско и украинско зърно от Черно море и то в момент, когато световните запаси вече са ограничени. Така само за месец пшеницата е поскъпнала с 50 процента.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано