Пълнят хазната на Благоевград с пари от обеднелите граждани

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Таксите и услугите в Благоевград скачат от 50 до 100 процента по предложение на кметския екип. Предложението, което за обеднелите благоевградчани е финансова секира, се разглежда в ОбС.

Таксата за обстоятелствена проверка от 30 лева става 60 лева. За издаване на удостоверение за липса на задължения от „Местни данъци и такси“, цената е 20 лева.

Търсят се от гражданите несъществували до момента такси. Входът в Регионалния исторически музей вече няма да е безплатен, предлагат от екипа "Томов". В музея ще се влиза срещу 4 лева. Същато важи и за къщите-музеи. За празнуване на рождени дни в музеен кът при максимум 15 деца, ще струва 50 лева за два часа.

Цените за ползване на Въжения парк в "Бачиново", също скачат - на 2 лева, 3 лева и 4 лева за едно преминаване. Иска се ОбС да разреши двойно увеличение на таксите на специализираните услуги и справки в Регионалната библиотека. Глобата за изгубена или повредена книга, ще е 20 лева.

За въвеждане в експлоатация на жилищни и смесени сгради, паркинги и гаражи от 50 до 100 места, производствени сгради с капацитет от 50 до 100 места се иска цените да се вдигнат от 300 на 400 лева и от 400 на 500 лева.

При вътрешни преустройства на сграда, които не засягат конструкцията, предложеното увеличение на таксите също е 50 процента.

 Двойно увеличение се иска и на таксата за издаване на удостоверение за търпимост на строеж, жилищни сгради и производствени помещения, като досегашната по 1 лв. на кв.м става 2 лева, като се заплащат допълнително извършените служебно-технически услуги.

В предложението си кметът Томов визира вдигане на цената на обикновена, бърза и експресна такса за техническте услуги по Закона за местните данъци и такси, които ще са 15, 35 и 50 лева.

Всички услуги, извършвани в строителното направление, да се таксуват с 50 или 100 процента.

За всяка страница на заверен документ от архива в строителното направление да се плаща допълнително. За издаване на разрешителни за поставяне на рекламно-информационен елемент предложението е таксата да скочи на 50 лева.

Увеличава се двойно таксата за процедиране и одобрение на ПУП, като се начисляват пари и за технически услуги, освен настоящите 100 лева.

Заседанието на общинските съветници е днес.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано