Първо квантово трасе през Кюстендил, Благоевград, Петрич и Рупите

Сподели във Facebook
Снимка МВР Снимка: МВР

Институтът по роботиката на БАН и МВР пуснаха първото за страната ни квантово-комуникационно трасе, което свързва София и граничен пункт Кулата при границата с Гърция. Това е първата в България дълго-дистансна телекомуникационна мрежа, подсигурена изцяло с квантово криптиране.

Трасето е изградено в съответствие с предвидените мерки в Националния план на страната ни в сферата на киберсигурността, които се реализират съвместно във всички държави-членки на ЕС, в отговор на постоянно нарастващите кибератаки на територията на целия Европейски съюз.

Квантовото трасе се състои от четири оптични секции, две терминални станции (София и Кулата) и три междинни станции - „доверени възли“ в Кюстендил, Благоевград и петричкото село Рупите. Постигнатата средна скорост на генериране на квантови ключове за цялото трасе е 500bit/s като в отделните участъци тя стига и до 2500bit/s. -допълни още той.

Новоизграденото трасе е не само изключително постижение в сферата на киберсигурността. Поставя страната ни сред първите държави в Европа, въвели подобна високотехнологична комуникационна мрежа. Инициативата има за цел да защитава чувствителни данни и критични инфраструктури, чрез интегриране на квантово-базирани системи в съществуващи комуникационни мрежи, осигурявайки допълнителен защитен слой, базиран на квантовата физика. 

През месец септември предстои да бъде стартиран следващият етап от изграждането на квантово-криптирани мрежи, чрез специализирани интерконекторни станции, с които да се осигури трансгранично свързване на националните мрежи. По този начин Европа цели да засили защитата на своите правителствени институции, техните центрове за данни, болници, енергийни мрежи и други, превръщайки се в един от основните стълбове на стратегията на ЕС за киберсигурност за следващите десетилетия.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано