Пуснаха сребърен медал с маска от Хераклея Синтика

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Изработиха медал с маска от античния град Хераклея Синтика край Петрич. Медалът е сребърен и първи от колекцията, посветена на артефакти от града на хераклейците. Театралната маска датира от II-III век. Тя бе открита по време на археологическите разкопки от екипа на Людмил Вагалински.

Сребърният медал, изработен по поръчка на Община - Петрич, беше показан преди три дни при откриване на Хераклея Синтика след социализирането и извършено реставриране. Изработен е в българския частен монетен двор „Булминт“. Той е с диаметър 32.5 мм и е отсечен от 15.55 г чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество – най-високото в съвременното монетосечене.

На аверса е пресъздадена театралната маска, обрамчена от флорални орнаменти, идентични с тези на изящно декорираните коринтски капители на колоните от форума на древния град. Реверсът изобразява логото на историческия обект „Античен град Хераклея Синтика“ – стилизиран портрет на митичния герой Херакъл, чието име носи селището. Тиражът на медала е ограничен – 100 броя и ще може да се купува от обекта през следващия месец. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано