Разчетоха каменна плоча в Хераклея Синтика

Сподели във Facebook

Археолози разчетоха каменния надпис, открит в античния град крй петричкото село Рупите. Плочата бе открита при разкопките около централния площад (агората) на Хераклея Синтика.

Въпросният надпис бил издигнат през 121-122 година в чест на римския пълководец и администратор Децим Теренций Генциан, съобщават от екипа на Людмил Вагалински.

По това време Генциан бил натоварен от император Хадриан да направи преброяване на населението и преразпределяне на териториите в римската провинция Македония, а дългият надпис, поставен от името на град Хераклея, проследява изключително подробно цялата му военна и политическа кариера. Надписът гласи:

"Градът почита Децим Теренций Генциан, син на Децим, от трибата Квирина, член на колегията на четиримата отговорници за пътищата, трибун на благочестивия и верен Единадесети Клавдиев легион, почетен с военни дарове от император Нерва Траян Цезар Август Германски Дакийски във втората война срещу даките". 

За разлика от по-рано известните откъслечни сведения новият надпис от Хераклея разкрива кариерата на Генциан с точна хронология и в забележителни детайли. Първата му административна длъжност била свързана с комисията по поддръжката на улиците в Рим, където традиционно започвали развитието си много млади римляни от сенаторското съсловие. Последвала обичайната военна кариера, при която Генциан заемал офицерски длъжности в три различни легиона и участвал във Втората дакийска война на император Траян през 105-106 г.

През втората половина на 116 г. Генциан достигнал до най-високия пост в политическата си кариера – да бъде един от двамата римски консули, след което заемал още няколко длъжности в Рим. Най-късно през 119 г. той вече бил в провинция Македония като цензор, отговарял за преброяването на населението, уточняването на границите и поземлените имоти и определянето на данъците.

Надписът не уточнява причината за вниманието на хераклейци към Теренций Генциан, но бихме могли да предположим, че те са се надявали – или може би дори са успели – да го привлекат на своя страна при разрешаването на спорове, свързани с административната територия на града.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано