Раздават питки за предпазване от шарка

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

На 9 март църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици - войниците от арменския полк, загинали за Христовата вяра, след жестоки мъчения.

Имен ден празнуват Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.

Нa прaзничнaтa трaпeзa ce cлaгaт 40 чeрвeни чушки, пълнeни c бoб, a cъщo и 40 caрми c oриз. Нaливaт ce 40 чaшки c винo и 40 c рaкия. Изяждaт ce 40 зaлъкa и ce изпивaт 40 глътки вoдa. Стопаните засаждат 40 кoрeнa и вcичкo ce хвaщa.

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. Особено място сред обичаите на празника заема обредното гонене на змии и гущери.

Предпазващо значение имат всички действия в този обред - палят огън, прескачат го, удрят по железни предмети и наричат: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача". На този ден не трябва да се провлича конец, за да не се въдят дълги змии и не се споменава името на влечугите. Който убие змия, трябва да постави главата й в босилек, за да стане лековит.

В Западна България се приготвят по 40 питки - младенци, които се раздават за предпазване от шарка. На други места раздават 40 на брой питки или кравайчета за здраве. В западните части на страната денят се тачи и за здраве на воловете. Има поверие, че волът е опасан с 40 пояса, в които е неговата сила. На този ден той ги сваля и затова не бива да се впряга.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано