Разкриха защо се бави ремонтът на читалището в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Читалищни дейци в Благоевград изразиха съмнения, че ремонтът на сградата се бави неоснователно. Кметът Илко Стоянов ги събра на среща и обсъди с тях наболели проблеми, стоящи ежедневно пред културната институция. Обясни за забавения ремонт читалището и изтъкна, че е по вина на избрания строител за оизвършване на обществената поръчка - "Браво Строй".

Председателят на НЧ "Никола Вапцаров" Васил Новоселски коментира пред градоначалника проблемите, свързани с непрекъснати течове при валежи, които създават риск за инструментите и имуществото в сградата. Попита за възможности за поставяне на фотоволтаична система с цел оптимизиране на разходите.

"Заедно, с общи усилия, ще успеем да решим проблемите, натрупани през годините. Читалището е една институция, която поддържа духовността и самосъзнанието на българщината и трябва да бъде развивана“, заяви пред читалищното настоятелство кметът Стоянов.

Припомняме, въпреки подписаният договор и отпуснати пари за саниране на сградата, седем месеца по-късно това не се случва. В същата сграда се помещава и Камерна опера. Собственикът на фирмата „Браво Строй“ - Димитър Янков, известен като Кенеди, не започнал ремонтните дейности, които струват 2 293 333 лева лева, без ДДС. Оказва се, че не е одобрен проект за дейностите, които по договор трябваше да приключат за 170 календарни дни, а обявеният срок бе до декември миналата година.

По проект трябва да се санира сградата, да се подменят дограмата и основно да се ремонтира покривната конструкция. Освен това трябва да се реконструира на зрителната зала, като се запазят най-характерните елементи от сегашното й оформление, но да не се нарушава и да се подобрят акустиката, видимостта, осветеността, сценичните възможности.

Към проектирането са поставени условия за достъп на инвалиди и изграждане на санитарен възел за тях, да се преосмислят обемите на фоайетата и да се потърси вариант за оформяне на изложбени площи, да се обособят репетиционни зали за танци, да се ремонтират всички помещения в сградата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано