Разпределят милиарди за иновации, сайтове, онлайн магазини и ВЕИ

Сподели във Facebook

Служебното правителство е осигурило 14 милиарда лева европейски средства по 7 официално одобрени от Брюксел програми с действие до 2027 година, обяви на приемна в Благоевград министър Александър Пулев.

Пулев и експертите от иновативното министерство представиха отворените и предстоящи процедури от НПВУ и новата Програма за конкурентоспособност и новации в предприятията с бюджет от 3 милиарда лева, утвърдена от Европейската комисия. Кандидатстването по нея предстои до месец декември. Ще се финансират разработени иновации във фирмите, обявиа на мобилна приемна в Областна администрация-Благоевград.

За научни изследвания и дигитализация за икономическа трансформация, чието одобрение от ЕК се очаква до дни и която разполага с над 2 милиарда лева.

МИР отваря общо четири процедури по НПВУ за 600 000 000 лева. Първата – „Технологична модернизация“ - приключи с 2 500 проектни предложения за 1 милиард лева, при очаквани 1000-1200 проекта от фирмите. Бюджетът й е 260 000 000 лева.

В момента се кандидатства по втората – за ИКТ решения и киберсигурност. Определени са 30,6 милиона лева за изработка на сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи, дигитален маркетинг.

По нея не трябва съфинансиране от фирмите, а кандидатстването е до 19 декември. До момента са подадени над 2000 проектни предложения. Третата и четвъртата процедури ще бъдат за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия с бюджет от 200 милиона лева и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 милиона ще бъдат отворени за кандидатстване през ноември и декември.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано