Разследващи от ОЛАФ разпитват петрички общинари

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Разследващ екип от Европейската служба за борба с измамите се базира в Петрич.

ОЛАФ идва, за да разнищи случая с отпуснати по трансграничен проект пари за ремонт на сграда, която обаче не съществува. Обществената поръчка е за музей в южния град, който е в района на новоизграждащия се парк.

Сигналът срещу екипа на петричкия градоначалник Димитър Бръчков бе подаден преди два месеца, когато стана ясно, че обявената за обновяване със 719 878 евро сграда на бившото Гранично поделение е съборена, но кога и от кого, не е ясно официално.

Екипът на ОЛАФ пристига утре. Насрочени са разпити на общински и технически служители. Ще направят и оглед на реално липсващата сграда, която по документи се ремонтира. 

Предстои показания да дават от страна на фирмата, спечелила обществената поръчка, надзорниците на обекта, както и представители на програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020“, която финансира част от строителството на музея.

Припомняме, общинарите в Петрич спечелиха проекта съвместно с общинската власт в Серес. Проектът включва създаване на два културни центъра с европейско значение - музейни комплекси в двете общини.

Новият исторически музей в Петрич се намира в бъдещия градски парк. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 квадратни метра. Източно от музейната сграда ще има паркинг за над 100 автомобила и място за паркиране на автобуси за туристи. Срещу сградата на музея ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център.

Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро, от които 575 300 евро са от българо-гръцкия проект, а 144 578,39 евро са от бюджета на Петрич.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано