Разследват земеделска служба, 8 души отведени в полицията

Сподели във Facebook

Прокуратурата разследва общинската служба "Земеделие" в Петрич. Антимафиотите от ГД "Борба с организираната престъпност" провеждат специализирана операция от тази сутрин. Задържали са 8 души, сред които и длъжностни лица.

Изели са папки с документи от земеделската служба. Разпитвали са началника Илия Пашов, служителят Петър Перусанов и един от експертите по кадастъра  Страхил Димитров. От полицията в Петрич обаче не съобщават дали са задържани или са вкарани само за разпит.

Повечето от привиканите по време на акцията са бенефициенти по Европейски програми. Проверявали са също така земеделски обекти и стопанства на животновъди.

Припомняме, преди около три години инспектори от Общинската служба "Земеделие" в Петрич настояваха да се разследва началникът им Илия Пашов. Тогава твърдяха пред шефовете си в Благоевград, че е в конфликт на интереси и е източил стотици хиляди левове по европейски програми. Илия и брат му Васил Пашов имат фермерски стопанства, като регистрират по ИСАК животни и пасища, голяма част от които са общинска собственост, твърдят в сигнала подчинени на земеделския шеф. Подчертават, че в службата в Петрич цари хаос и преследване, довело до напускане на трима от инспекторите неотдавна.

През 2018 година Илия Пашов е усвоил 76 146 лева. Субсидията за 2017 година възлиза на 58 243 лева, сочи справка в регистъра на ДФ "Земеделие", а брат му близо 175 000 лева. Началникът и местен парламентарист е собственик на животновъден обект с пасищни селскостопански животни № 2369700022 /стар 2876- 0055/, регистриран в интегрираната информационна система на БАБХ. Намират се в петричкото село Дреново. Стопанисва пасища, мери и ливади от ОПФ в землищата на селата Кърналово, Крънджилица, Драгуш и Старчево.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Златарево -
    Тоя колко е корумпиран само и колко пари е откраднал от държавата и от Европата!!!!!
  2. Нема що -
    Пуснали са ги-само шум и нищо.
  3. Нушка -
    Така правят и в благоевградската- на едно момче от село Хърсово една тетка от земеделиетое прибрала 20 процента а това момче се скъсва от работа.
  4. Петричанин -
    Този същият Пашов ми се обаждаше 10 пъти ще че ще ми усигури субсидия но само при положение че я разделя 50 на 50 с него...

Избрано