Реформите в ТЕЛК водят до корупционен риск

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Предричат поголовен хаос с ТЕЛК. От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи.

"Това вещае само едно – анархия и още по-голям корупционен риск. Възможно е хиляди, десетки хиляди хора с трайни увреждания, да останат без експертно решение или да осъмнат с намален процент призната инвалидизация (нетрудоспособност)", алармираха от централата на ВМРО.

"Считано от 20 юни започва електронно разпределение на преписките на случаен принцип между всички ТЕЛК. На практика кабинетът „Денков“ задължи всички държавни и общински болници да разкрият по една, а в университетските болници - по минимум две ТЕЛК. Едномесечният срок за това изтича на 19 април. Заявленията за ТЕЛК трябва да се разпределят електронно на случаен принцип, между всички комисии в страната от система. Така наречената реформа, е дело на д-р Асен Меджидиев и проф. Мавров, които разработват стратегията за това пълно объркване, което наричат помпозно „реформа“. Същата е приета от кабинета „Денков“. Задава се поголовен хаос. Опасявам се, че сме на прага на огромен социален, здравен проблем, засягащ стотици хиляди човешки съдби и семейства", обясниха от патриотичната организация.

Публикуваме още от позицията без редакторска намеса:

"До 19 април в страната трябваше да бъдат разкрити около нови 80 ТЕЛК във всички държавни и общински болници. В университетските болници - минимум две. Какво се случва обаче, ако няма специалист или дори специалисти по определени заболявания? Даваме пример - ако в болница „Света Екатерина“ се падне за разглеждане преписка на човек с очно заболяване - кой ще го освидетелства, защото там офталмология няма.

А отговорът на тези въпроси е прост. Комисиите вече ще работят само по документи. Ще се стигне до пълен хаос, вероятно и до много оспорвания за процента инвалидност. Срокът да излязат с решение е 3 месеца, дали ще се спазва - съмняваме се. Въобще създаден е поредният нормативен и административен хаос уж с благовидното оправдание, че така се борят злоупотребите. За мен подходът „само по документи“ ще създаде още по-голяма база за злоупотреби и за ощетяване на граждани в нужда".

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано