Река край Благоевград заустена незаконно с отпадъчни води

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

При съвместна проверка на РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция са установили незаконно заустване на река с отпадъчни води. Сигналът е постъпил на зеления телефон в екоинспекцията.

Замърсяването е извършено от Винарска изба в благоевградското село Логодаж. Производствените отпадъчни води, формирани при измиване на технологичното оборудване за ферментиране на вино, разположени на производствената площадка, посредством изградената площадкова канализация се извеждат от обекта и постъпват в бетонова яма, изградена на около 150 метра извън границите на обекта, в горната част на сухо дере. На около 3 метра от ямата е изведена подземна гофрирана ПВЦ тръба, посредством която отпадъчните води, чрез канал земен профил и подземно изградени тръбопроводи, преминаващи през сухото дере се включват в Логодажка река, сочат от пресцентъра на РИОСВ-Благоевград.

Около обекта има малка пречиствателна станция за отпадъчни води, която не работи и не функционира - на вход изобщо не постъпват отпадъчни води, а се изхвърлят в реката, където се наблюдават черни отлагания и се усеща специфична миризма. Заустването на отпадъчни води в река Логодажка се осъществява без необходимото за това основание, а именно дружеството експлоатиращо обекта „Винарска изба Логодаж” ООД не притежава разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, издадено по реда на ЗВ от директора на БДЗБР. За установеното нарушение срещу дружеството е образувано административнонанказателно производство. Предстои съставяне на наказателно постановление и съответна глоба.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано