Река Струма побеля, търси се виновник

Сподели във Facebook

Водите на Струма побеляха. Разпоредена е традиционната проверка на екоинспекцията, която не установява виновник за замърсявенето на реката. Преди месеци Струма течеше кафява, зелена, червена и жълта. Проблемният участък е в района на Перник.

Бялата течност се излива от следобедните часове в неделния ден. Нямало е миризма.

"Дъждовният колектор е изграден преди повече от 60 години. Тогава не се е водел подземен кадастър. Колекторът отводнява кв. „Драгановец”, където има минни галерии. Там няма промишлени предприятия. Или е изсипана течност в канализационна шахта, или става въпрос за незаконно заустване”, заяви Адриан Скримов, секретар на Община Перник пред Нова. С цел установяване източ­ника на замърсените води експерти на РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция „За­паднобеломорски район“ из­вършват проверки на осем индустриални обекта в ра­йона.

Припомняме, миналото лято в река Струма потече бяла пяна. Тогава се оказа, че фирма с дейност производство на козметика е допуснала замърсяването. Не бе представен договор с ВиК-оператор за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Тогава бяха дадени предписания дружество­то.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано