Решават извънредно за маските и личните лекари

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Здравната комисия в НС обсъжда извънредно днес законопроект, който ще позволи на главния здравен инспектор да предлага и занапред ограничения без в страната да е въведена извънредна обстановка. Предложениетто е на депутати от управляващата коалиция.

Текстът в закона специално подчертава, че сред тези мерки не могат да бъдат ограничаване на придвижването и затваряне на обекти и услуги. Извън това обаче е доста общ. Това не пречи на авторите да тълкуват в мотивите, че без извънредна обстановка ще могат да се въвеждат само мерки от общ характер като дезинфекция, проветряване и дистанция. Те специално посочват в мотивите и, че възможността за въвеждане на задължителни маски остава, сочи sega.bg. Именно около маските се очертава пореден спор сред управляващите. Припомняме, правителството официално обяви, че от 1 април извънредната обстановка приключва, а с нея се отменят всички ограничения, включително и носенето на маски. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче смята, че извънредната обстановка трябва да остане поне до 15 май.

Очаква се днес да бъде обсъдена и реформата за премахване ролята на личния лекар. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор. Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано